Kampania będzie prowadzona w naszej szkole przy współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno-
Epidemiologiczną w Głogowie.
Kluczowym elementem kampanii będzie przeprowadzenie webinarium zawierające trzy prezentacje
dotyczące:
- Działalności EFSA (Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności) – 9 min.
- Substancji dodatkowych do żywności – 23 min.
- Wymagań higienicznych – 18 min.
Webinarium dla rodziców odbędzie się 19 października 2021r. o godz. 16:30 w sali 207 oraz dla
pracowników szkoły 21 października br. o godz. 15:00 w sali 207.
Kluczowym przesłaniem kampanii “Wybieraj bezpieczną żywność” jest dokonywanie świadomych
wyborów żywieniowych. Kampania skierowana jest do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat,
ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców ponieważ ta część społeczeństwa jest
zainteresowana różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia oraz
tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Jej celem jest dostarczenie przydatnych informacji
na temat nauki i bezpieczeństwa, które stoją za codziennymi wyborami żywieniowymi.
W załączeniu trzy prezentacje z których mogą Państwo poznać i zrozumieć kluczową rolę jaką dla
bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka. Począwszy od wsparcia w rozszyfrowaniu
etykiet, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje z
jakiego powodu surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce – kampania przybliży
konsumentom praktyczne informacje. Każdy z nas powinien mieć pewność, że udając się na zakupy i
sięgając po konkretny produkt ma gwarancję bezpieczeństwa, a właściwe procedury i badania
potwierdziły, że dany produkt spełnia wszelkie wyśrubowane wymogi. Zaś w przypadku
nieprawidłowości – zostanie pilnie wycofany.
Więcej informacji można znaleźć na stronie
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#
Serdecznie zapraszamy!