Kampania “Wybieraj bezpieczną żywność”

Kampania będzie prowadzona w naszej szkole przy współpracy z Powiatową Stacją Sanitarno-
Epidemiologiczną w Głogowie.
Kluczowym elementem kampanii będzie przeprowadzenie webinarium zawierające trzy prezentacje
dotyczące:

  • Działalności EFSA (Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności) – 9 min.
  • Substancji dodatkowych do żywności – 23 min.
  • Wymagań higienicznych – 18 min.
    Webinarium dla rodziców odbędzie się 19 października 2021r. o godz. 16:30 w sali 207 oraz dla
    pracowników szkoły 21 października br. o godz. 15:00 w sali 207.
    Kluczowym przesłaniem kampanii “Wybieraj bezpieczną żywność” jest dokonywanie świadomych
    wyborów żywieniowych. Kampania  skierowana jest do przeciętnego konsumenta w wieku 25-45 lat,
    ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców ponieważ ta część społeczeństwa jest
    zainteresowana różnymi aspektami dobrego stanu zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia oraz
    tematami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Jej celem jest dostarczenie przydatnych informacji
    na temat nauki i bezpieczeństwa, które stoją za codziennymi wyborami żywieniowymi.
    W załączeniu trzy prezentacje z których mogą Państwo poznać i zrozumieć kluczową rolę jaką dla
    bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka. Począwszy od wsparcia w rozszyfrowaniu
    etykiet, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje z
    jakiego powodu  surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce – kampania przybliży
    konsumentom praktyczne informacje. Każdy z nas powinien mieć pewność, że udając się na zakupy i
    sięgając po konkretny produkt ma gwarancję bezpieczeństwa, a właściwe procedury i badania
    potwierdziły, że dany produkt spełnia wszelkie wyśrubowane wymogi. Zaś w przypadku
    nieprawidłowości – zostanie pilnie wycofany.
    Więcej informacji można znaleźć na stronie
    https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#
    Serdecznie zapraszamy!