Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Uczniowie klas I – III obchodzili ten dzień w ciekawy sposób. Z pomocą rodziców zostały pięknie udekorowane stoły, na których znalazły się zdrowe produkty do przygotowania pysznych kanapek. Królowały u nas świeże warzywa, owoce, jogurty, woda i pyszne sałatki. Uczniowie zapoznali się z 12 zasadami zdrowego odżywiania się, sposobu zachowywania się przy stole oraz obejrzeli film edukacyjny na temat piramidy żywieniowej. Po lekcji edukacyjnej uczniowie zjedli śniadanie w obecności zaproszonych gości naszej szkoły. Po śniadaniu w klasie II a przyszedł czas na turniej edukacyjny z wiedzy o zdrowym jedzeniu. Uczniowie byli podzieleni na dwie grupy i odpowiadali na pytania z kategorii: wiedzy, ruchu i współpracy w grupie.
Dzień ten przyniósł uczniom wiele radości, wspólnej integracji i zabawy. Dziękujemy serdecznie rodzicom za przygotowanie potraw oraz za pomoc w przygotowaniu dzisiejszego śniadania.
red.: M. Przywara